Over ons

Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co, opgericht in 1838, had omstreeks 1900 vestigingen in Londen en Amsterdam (eerst op het Spui en later op het Rokin).
Rond de eeuwwisseling werd daar het werk van de belangrijkste Nederlandse en Franse kunstenaars uit de tweede helft van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw met spraakmakende transacties en exposities verhandeld.

Enkele van de Nederlandse kunstenaars die veel van hun werken bij Van Wisselingh verkochten, waren Matthijs Maris, Marius Bauer, George Hendrik Breitner, Willem Witsen en Willem de Zwart. Maar ook beroemde werken van Gustave Courbet, Daumier en Jongkind wisselden hier van eigenaar. Rond de eeuwwisseling had de firma ook een meubelwerkplaats, waar drie kunstenaars, Gerrit Willem Dijsselhof, C.A. Lion Cachet en Theo Nieuwenhuis, werkzaam waren. Zij ontwierpen interieurs voor vooral Amsterdamse notabelen.

De werkplaats zorgde voor de uitvoering ervan. Veel van deze produkten behoren nu tot de fraaiste en rijkste voorwerpen die in Nederland gemaakt zijn in de Nieuwe Kunst of Jugendstil-periode. Een prachtig voorbeeld hiervan is de zogenaamde Nieuwenhuis-kamer in het Rijksmuseum, afkomstig uit een Amsterdamse woning.

In de 19de en vroeg 20ste eeuw werd de smaak niet door musea maar vooral door de kunsthandel en particuliere verzamelaars bepaald. Verschillende van die verzamelaars, die regelmatig schilderijen, aquarellen, tekeningen, prenten en meubilair bij Van Wisselingh kochten, hebben hun collecties in de eerste helft van de 20ste eeuw aan Nederlandse musea geschonken. Zo verwierf het Rijksmuseum de collecties van Van Lynden, Westerwoudt, Hoogendijk, Van Randwijk, Reich en Van Wezel, die allen goede klanten van Van Wisselingh waren.

 

Kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co is gespecialiseerd in Hollandse en Franse meesters uit de 19de en 20ste eeuw. Eigenaar Willem de Winter, beëdigd taxateur in kunst en antiquiteiten, vestigde het bedrijf in Haarlem. Naast deelname aan beurzen buitenshuis is er jaarlijks een voorjaars- en een najaarsverkooptentoonstelling ten kantore. Daarnaast worden kunstwerken ook wel op discrete wijze privé verhandeld of bemiddeld.

Wij zijn altijd geïnteresseerd in de aankoop of bemiddeling van kunstwerken.